Laddar...

Färghantering i fotografering med ett grått kort

  • 16.10.2023
Vid kommersiell fotografering och särskilt inom produktfotografering är det nödvändigt att se till att färgtonerna på bilderna överensstämmer med originalfärgen genom hela produktionsprocessen. Det enklaste sättet är att justera färgerna (dvs. vitbalansen) för varje fotograferingssession med hjälp av ett grått kort.

Vad är ett grått kort?

Ett grått kort är ett platt föremål med exakt 18 % svart ton, ofta ett kartongkort.

Du kan köpa gråkort från fotobutiker och de är i genomsnitt mycket prisvärda.

18 % svart (dvs grått) låter konstigt, men det reflekterar ljus tillbaka exakt mellan vitt och svart. Och med just denna "halvvägs" reflektion kan vi säkerställa en helt korrekt vitbalans i kameran eller bildbehandlingen!

Vitbalans och färger

Vi vet att färger reflekteras olika i olika ljussättningar. Våra ögon anpassar sig till detta automatiskt, men i kameror sker anpassningen genom att justera vitbalansen.

Så vi kan alltid återge originalet och korrekta färger i fotografier (i solljus eller lysrörsbelysning eller blixtbelysning etc.), så länge vi justerar vitbalansinställningarna så att de passar ljuset i fotograferingssituationen. Och det är faktiskt väldigt enkelt!

Hur använder man det grå kortet?

Tanken är att först färdigställa önskad uppsättning och belysning. Sedan placerar du det grå kortet i stället för eller framför motivet på det framtida fotografiet och tar en bild.

Varje gång objektets belysning ändras måste det grå kortet fotograferas igen.

Du kan justera vitbalansen antingen i kameran eller lämna justeringarna till bildbehandling. Det rekommenderas att ta bilder i RAW-format för att spara ett bredare tonområde.

Justering av vitbalansen i kameran

Vanligtvis väljer du vitbalansjusteringen i kamerainställningarna, tar gråkortsbilden du just tog som referens och ställer in den anpassade vitbalansen baserat på denna bild. Tillvägagångssättet varierar något för olika kameramärken och -modeller, men du kan hitta detaljerade instruktioner för anpassad vitbalansjustering online eller i kamerans manual.

Justering av vitbalansen vid bildbehandling

Om du lägger ut bildbehandlingen på entreprenad, inkludera din gråkortsbild med materialet som ska arbetas med.

Om du själv bearbetar dina bilder, t.ex. i Photoshop och Lightroom-programmen, när du öppnar RAW-bilder, finns det automatiskt en möjlighet att justera vitbalansen. Öppna alla bilder i samma uppsättning samtidigt för att tillämpa justeringen på alla bilder.

Photoshop vitbalans kontrollpanel

I Photoshop kan du även justera vitbalansen på t.ex. JPG-, PSD- och TIF-bilder genom att välja Filter -> Camera Raw Filter från menyn. Det är dock att föredra att ta RAW-bilder.

Välj pipettverktyget Pipett och klicka på det grå kortet i bilden med det. Aktivera den justerade vitbalansen genom att acceptera den för alla bilder i uppsättningen. Vitbalans justerad 😊

Tillbaka till "Artiklar & Tips

Funktionella cookies måste aktiveras för att chatten ska fungera!