Lataa...

Värinhallinta valokuvauksessa harmaakortin avulla

  • 16.10.2023
Kaupallisessa valokuvauksessa ja erityisesti tuotekuvauksissa on syytä varmistaa, että kuvien värisävyt vastaavat alkuperäistä väriä koko tuotantoprosessin ajan. Helpoin tapa on säätää kunkin kuvaussession värit (eli valkotasapaino) harmaakortin avulla.

Mikä on harmaakortti?

Harmaakortti on tasan 18% mustaa sävyä sisältävä tasapintainen esine, monesti pahvinen kortti.

Harmaakortteja voit ostaa valokuvaustarvikkeita myyvistä liikkeistä ja ne ovat keskimäärin hyvin edullisia.

18% mustaa (eli siis harmaata) kuulostaa merkilliseltä, mutta se heijastaa valoa takaisin tasan valkoisen ja mustan puolesta välistä. Ja tällä täsmälleen ”puolenvälin” heijastuksella pystymme varmistamaan kamerassa tai kuvankäsittelyssä täydellisesti oikean valkotasapainon!

Valkotasapaino ja värit

Tiedämme, että värit heijastuvat eri lailla eri valaistuksissa. Silmämme sopeutuvat tähän automaattisesti, mutta kameroissa sopeutuminen tapahtuu valkotasapainoa säätämällä.

Saamme siis myös valokuvissa aina (auringonvalossa tai loisteputkivalaistuksessa tai salamavalaistuksessa jne.) toistettua värit alkuperäisinä ja oikeina, kunhan sovitamme valkotasapainon säädöt kuvaustilanteen valolle sopiviksi. Ja se on itseasiassa hyvin helppoa!

Harmaakortin käyttö

Ideana on ensin saattaa valmiiksi haluamasi setti ja valaistus. Sitten asetat harmaakortin tulevan kuvauksen kohteen tilalle tai eteen ja otat yhden kuvan.

Aina kun kuvattavan kohteen valaistus vaihtuu, tulee harmaakortti kuvata uudelleen.

Voit säätää valkotasapainon joko kamerassa tai jättää säädöt kuvankäsittelyyn. Kuvat kannattaa ottaa RAW formaatissa laajemman sävyskaalan tallentamiseksi.

Valkotasapainon säätö kamerassa

Yleensä valitset kameran asetuksista valkotasapainon säädön, otat referenssiksi juuri ottamasi harmaakorttikuvan ja asetat kustomoidun valkotasapainon tämän kuvan perusteella. Proseduuri vaihtelee hieman eri kameramerkkien ja mallien osalta, mutta netistä tai kamerasi ohjekirjasta löydät tarkat ohjeet kustomoituun valkotasapainon säätöön.

Valkotasapainon säätö kuvankäsittelyssä

Jos ulkoistat kuvankäsittelyn, laita työstettävän materiaalin mukaan myös harmaakorttikuvasi.

Jos käsittelet kuvasi itse, niin esim. Photoshop ja Lightroom ohjelmissa RAW kuvia avattaessa on automaattisesti mahdollisuus säätää valkotasapainoa. Avaa kerralla kaikki saman setin kuvat, jotta säätö kohdistuu kaikkiin kuviin.

Photoshopin valkotasapainon säätöpaneeli

Photoshopissa voit säätää myös esim JPG, PSD ja TIF kuvien valkotasapainoa valitsemalla valikosta Filter -> Camera Raw Filter. On kuitenkin suositeltavampaa kuvata RAW kuvia!

Valitse pipetti Pipetti ja klikkaa sillä kuvassa näkyvää harmaakorttia. Ota näin säädetty valkotasapaino käyttöön hyväksymällä se kaikkiin setin kuviin. Valkotasapaino säädetty 😊

Takaisin "Artikkelit & Vinkit" sivulle

Toiminnalliset evästeet on aktivoitava, jotta chat toimisi!